Solceller og andet vedvarende energi

Skat af solceller og andre energikilder

Hvis du ejer eller har andele i solceller, vindmøller eller andre vedvarende energikilder, som er tilsluttet elnetværket eller varmenetværket, så findes der en række skatteregler på området, som du skal være opmærksom på. Dog er eget forbrug skattefrit og du skal kun betale skat når du sælger overskydende elektricitet.

Hvis du ikke ønsker, at ende med at skulle betale restskat, så skal du skrive dit forventede resultat af solgt energi på din forskudsopgørelse. Du kan skrive det forventede resultat i rubrik 250.

Bundfradrag ved solceller og andre energikilder

Du har et bundfradrag på 7.000 kr. hvilket betyder, at hvis du sælger el for under 7.000 kr. om året, er fortjenesten skattefri. Overstiger beløbet 7.000 kr., så skal du betale 60 % i skat af den overskydende del. Er I flere ejere af anlægget, så er hver jeres bundfradrag på 7.000 kr.. Det er muligt, at trække renteudgifter fra, hvis du har optaget et lån for at købe anlægget. Du skal skrive hvor meget du skal betale i skat i rubrik 20. Har du solgt for 10.000 kr. lyder regnestykket således:

10.000 – 7.000 (bundfradrag) = 3.000
3.000 x 0,6 (60 % skattesats) = 1.800 (beløbet du skal skrive i rubrik 20).

Tilskud til køb af solceller og andre energikilder

Har du fået et tilskud til køb af solceller, så skal tilskuddet medregnes i din indkomst. I nogle tilfælde er tilskuddet skattefrit og skal ikke beregnes med. Blandt andet ved loven om statstilskud til energibesparende foranstaltninger i pensionisters bolig. Du kan se hvilke andre forhold, som gør tilskuddet skattefrit i ligningslovens § 7F.

Køb af anlæg før d. 19/11-2012

Hvis du har købt dit anlæg og har valgt, at benytte dig af den regnskabsmæssige metode til at beregne din skat, så kan du læse mere på skats hjemmeside.


Læs også

  • Betalt fritidsbolig
  • Fradrag for kost og logi
  • Udlejning af fritidsbolig