Menu Luk

Hvad er skat?

Skat er betegnelsen for den pengeopkrævning, der laves af de offentlige myndigheder. Der opkræves både skat af borgere og virksomheder, foreninger og andre sammenslutninger. I Danmark står SKAT bag denne opkrævning. I daglig tale skelner man ofte imellem skatter og afgifter, men afgifter er på sin vis også en skat. Den er bare kategoriseret som indirekte.

Hvad bruges skat til?

Beskatningens formål er at finansiere den offentlige sektor og dække de udgifter den måtte have. Beskatning kan også bruges som et værktøj, der kan regulere adfærd. F.eks. havde fedtafgiften til formål at få danskerne til at spise mindre fedt og dermed leve sundere.

Forskellige typer skat

Der findes mange former for beskatning og emner der berører skat. På Netrevisor gør vi vores bedste for at skrive om dem alle.
Du kan læse om følgende emner på Netrevisor:

Aktiebeskatning

Er du i tvivl om du skal betale skat af dine aktier eller om du kan få et fradrag for dine tab? Læs alt om reglerne for aktiebeskatning her.

Arveafgift

Hvis du modtager en arv, så skal du i de fleste tilfælde betale arveafgift. Arveafgiftens størrelse afhænger af din relation til afdøde. Læs om afgiften her.

Ejendomsskat

Ejendomsskat, eller grundskyld, er en skat som boligejere skal betale. Det er kommunen, som sætter satsen og ejendomsskat varierer derfor fra kommune til kommune. Læs mere om ejendomsskat her.

Ejendomsværdiskat

Er du boligejer, så skal du betale ejendomsværdiskat. Din ejendomsværdiskat er baseret på din ejendomsvurdering og bliver betalt via indkomstskatten. Læs mere om ejendomsværdiskatten her.

Gaveafgift

Gaveafgiften skal betales hvis en gaves værdi overstiger et bestemt beløb. Beløbets størrelse og gaveafgiftens størrelse afhænger af flere faktorer. Læs mere om gaveafgiften her.

Grænsegængerreglen

Grænsegængerreglen er for dig, der bor i Sverige og er begrænset skattepligtig i Danmark. Læs om hvilke fordele der er ved at være skattepligtig i to lande.

Grøn check

Du tildeles automatisk en grøn check via din årsopgørelse. Størrelsen afhænger af flere faktorer, som du kan læse mere om her.

Kirkeskat

Kirkeskatten fastsættes i hver enkel kommune og trækkes sammen med kommuneskatten på din lønseddel. Det er muligt, at framelde sig kirkeskatten. Læs mere om kirkeskatten her.

Kommuneskat

Kommuneskatten fastsættes i hver enkel kommune og derfor betaler alle ikke det samme i kommuneskat. Du kan finde de forskellige satser og læse mere om kommuneskatten her.

Restskat

Skal du have penge tilbage i skat eller skal du betale penge til skat? Læs mere her og bliv klogere på restskat.

Selskabsskat

Virksomheder i Danmark skal betale selskabsskat til staten af deres overskud. Klik her og læs mere om selskabsskatten.

Skattefradrag

Skattefradrag er et beløb, som du kan trække fra i skat. Klik her og læs om hvilke fradrag du kan få, samt regler og krav for de forskellige skattefradrag!

Topskat & bundskat

Hvorvidt du skal betale topskat eller bundskat afgøres af din årlige indkomst. Her kan du læse mere om grænserne og satserne for topskat og bundskat.

Udbytteskat

Reglerne for udbytteskat varierer alt efter hvem der modtager udbyttet og ens personlige forhold. Læs mere om reglerne for udbytteskat her.


Læs også