Det er slut med de populære iværksætterselskaber efter regeringen og Dansk Folkeparti indgår en aftale om at afskaffe selskabsformen. I sin tid blev iværksætterselskabet lavet, så det var nemmere og billigere for håbefulde iværksættere at starte et selskab. Det kostede minimum 1 kr. at oprette et IVS og selskabsformen var derfor utrolig tillokkende for iværksættere, der ikke havde råd til at oprette et ApS.
Alt for mange IVSer er endt i konkurs og tvangsopløsning, og derfor er Tom Vile Jensen, dirketør for FSR – danske revisorer, positiv overfor afskaffelsen af selskabsformen.
“Iværksætterselskaberne er et kuldsejlet eksperiment, når vi ser helt nøgternt på tallene. Der er for mange, der ryger til tvangsopløsning og konkurs. Regningen betales af det offentlige. Det dur ikke.” udtaler han.
Da man ikke hæfter personligt for et IVS selskab er selskabsformen blevet brugt til svindel hvor ejerne har spekuleret i moms og optagning af gæld for derefter at blive erklæret konkurs. Selskabsformen er også blevet brug til at spekulere i taxi licenser.
Ingen begejstring hos Dansk Iværksætter Forening
Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening, stiller spørgsmålstegn ved beslutningen.
“Jeg synes, at det er en sort dag. Danmark har gjort det vanskeligere at blive iværksætter i en situation, hvor vi har behov for flere iværksættere.” Udtaler han.
For at gøre det nemmere for iværksættere at oprette et selskab, så bliver prisen for et ApS sat ned til 40.000 kr. fremfor 50.000 kr. Det giver dog heller ikke jubel hos Peter Kofler.
“Når vi nu på den ene side siger, at unge skal udfordre lønmodtagertilværelsen, så er 40.000 kr. mange penge for et ungt menneske for at komme i gang.” siger han.
I dag er der cirka 45.000 IVSer og de har to år til at blive omregistreret til et ApS.