Menu Luk

Hvad er pensionsafkastskat?

Når du indbetaler pension til en opsparing vil du muligvis modtage en fast årlig rente eller afkast. Denne del af pensionen, som du ikke selv har indbetalt, men som du modtager i form er rente eller afkast skal du betale skat af. Dette går under betegnelsen pensionsafkastskat (PAL skat).

Hvornår skal man ikke betale pensionsafkastskat?

Når du er skattepligtig i Danmark skal du betale pensionsafkastskat, hvis du har afkast på din pensionsopsparing. Er du dansk statsborger med bopæl i udlandet, kan du søge om at blive fritaget for at betale afkastskat af din pension. Du kan søge om fritagelse for at indbetale pensionsafkastskat via SKAT her.

Hvor meget skal man betale i afkastskat?

Hvor meget du skal betale i afkastskat af din pension kommer an på beløbet af dit pension og afkast heraf. Der er en fast årlig beskatning af dit afkast på 15,3 procent, som opkræves i januar måned.

Hvordan skal man indberette afkastskat?

Hvis dine investeringerne har givet et positivt afkast, sørger danske pensionsselskaberne automatisk for at indberette og betale din afkastskat til SKAT. Er afkastet af din pension negativ, har du penge til gode hos SKAT. Disse vil du få udbetalt i marts, medmindre du har restskat og derfor skal betale penge tilbage til SKAT. Du kan læse mere om restskat her.

Du kan også læse mere om pensionsafkastskat her


Læs også