Menu Luk

Hvad er et realkreditlån?

Realkreditån er et specielt lån, der er optaget i et realkreditinstitut med pant i fast ejendom. Du kan derfor optage et realkreditlån, når du vil købe en ejerbolig. I modsætning til et almindeligt banklån har et realkreditlån forbindelse til obligationsmarkedet, fordi det er dette marked, der bestemmer renten på dit realkreditlån. Det er med andre ord udbud og efterspørgsel, der afgør hvor meget det koster dig at låne penge.

Hvornår kan man få et realkreditlån?

For at låne penge skal du være fyldt 18 år. Når du ønsker at optage et realkreditlån, skal din bank eller realkreditinstitut godkende dig til lånet og derfor skal de have oplysninger om dine indkomstforhold, gæld og udgifter. Oftest vil du skulle fremvise dine tre sidste lønsedler eller din årsopgørelse. På baggrund af disse oplysninger vil din bank eller realkreditinstitut vurdere om du kan låne penge og hvor stort et beløb du kan låne. Læs mere om årsopgørelse her.

Hvordan får man et realkredit?

Når dit realkreditinstitut låner dig penge til din bolig på realkredit, finder instituttet en investor, der vil investere penge i boligen. Dette gør han ved at købe en realkreditobligation og få renter for denne obligation. Når du låner penge gennem et realkreditlån stilles din bolig som sikkerhed.

Hvor meget skal man betale i renter på et realkreditlån?

Renten på dit lån afhænger af hvor mange, der gerne vil investere i din bolig, samt hvor mange, der gerne vil låne penge til en bolig. Når der er mange der vil investerer får du en lavere rente. Hvis der er få investorer, vil din rente stige. Renten bestemmes altså ud fra udbud og efterspørgsel på realkreditlån. Renten for realkreditlån er dog som regel lavere end renter, der ikke er baseret på realkreditobligationer. Læs om banklån.

Andre omkostninger og skjulte gebyrer ved realkreditlån

Ligesom ved almindelige banklån, er der omkostninger forbundet med et realkreditlån. Omkostningerne til lånet består af et gebyr til banken, et gebyr til realkreditinstituttet, en afgift til staten og et kurtage gebyr.

Gebyr til realkreditinstituttet

Når du skal låne penge gennem et realkreditinstitut, skal du betale et lånesagsgebyr i forbindelse med optagelse af dit realkreditlån. Gebyret er ikke fast og afhænger af dit realkreditinstitut.

Afgift til staten

Når du skal have dit pantebrev for din bolig tinglyst, skal du betale tinglysningsafgift på 1.660 kr.

Hvad er et kurtage gebyr?

Et kurtage gebyr er et gebyr, som kunden betaler til et pengeinstitut i forbindelse med handel med aktier eller obligationer. Gebyret skal dække de omkostninger, banken har ved at sælge de obligationer, du har lånt.

Hvis du ønsker mere information om et almindeligt banklån, kan du i stedet læse mere om banklån her.


Læs også