Menu Luk

Hvad er et banklån?

Et banklån er et lån udstedt af banken, som kan bruges til forskellige formål. Det kan både være et forbrugslån eller et boliglån. Når banken låner dig penge, sælger banken sine ydelser til dig og derfor er prisen på lån forskellige hos forskellige banker. Derfor er det altid en god idé at tjekke låneromkostninger og renter hos forskellige banker. Du er i en position hvor du sagtens kan forhandle, så forhør dig lidt omkring.

Hvornår kan man få et banklån?

For at låne penge i banken skal du være fyldt 18 år. Når du skal låne penge i banken, skal din bank godkende dig til lånet og de vil vurdere, hvor meget du kan låne. Du vil blive bedt om at fremvise dokumentation på dine indtægter, udgifter og eventuel gæld.

Hvordan får man et banklån?

Når du ønsker et forbrugslån eller boliglån i banken, skal du tage kontakt til din bankrådgiver eller til den bank, hvor du ønsker at optage lånet. Inden du kan låne penge skal banken godkende dig til lånet. Banken skal derfor have oplysninger om dine indkomstforhold, gæld og udgifter. Oftest vil du skulle fremvise dine tre sidste lønsedler eller din årsopgørelse. På baggrund af disse oplysninger vil banken vurdere, om du kan låne penge og hvor stort et beløb du kan låne. Læs mere om årsopgørelse her.

Hvor meget kan man låne?

Selvom det er banken, der bestemmer hvor meget du kan låne til f.eks. et boliglån, lyder en god  tommelfingerregel som følger

Gang din årsindkomst før skat med 3,5 og læg din opsparing til, så vil du kunne regne dig frem til det beløb som du kan låne penge til at købe bolig. Du kan finde din årsindkomst før skat på din årsopgørelse.

Hvor meget skal man betale i rente?

Hvor meget du skal betale i rente på dit banklån afhænger af hvilken type rente, du har på dit lån samt hvilken bank du låner pengene hos. Det er derfor en god idé at tjekke renter og omkostninger hos forskellige banker, for at finde den bank, hvor du får mest for dine penge.

Hvad er fast rente?

Fast rente betyder, at du betaler det samme i rente hvert kvartal. Denne rentetype kan give nogle personer en større sikkerhed, hvis ikke de har råd til for høje stigninger i renten.

Hvad er variabel rente?

Variabel rente betyder, at din rente kan ændre sig på baggrund af rentens bevægelser på markedet.

Andre omkostninger og skjulte gebyrer ved banklån

Når du låner penge i banken er der forskellige låneomkostninger, du skal være bekendt med. Låneromkostninger for et banklån består af et etableringsgebyr/stiftelsesgebyr også kaldet stiftelsesprovision til banken og en tinglysningsafgift til staten. Størrelsen på bankens gebyrer afhænger af din bank, og derfor er det en god idé at tjekke låneromkostninger hos flere banker. Oftest er lånets stiftelsesgebyret på omkring 2 % af lånets totale sum, men dette beløb varierer dog.

Afgift til staten

Når du skal have dit pantebrev for din bolig tinglyst, skal du betale tinglysningsafgift på 1.660 kr.

Vil du i stedet vide mere om realkreditlån, så kan du med fordel læse mere her.


Læs også