Menu Luk

Hvad er et Aktieselskab (A/S)?

Et aktieselskab er ejet af en eller flere aktionærer, der har købt aktier i en virksomhed. Disse aktionærer hæfter ikke personligt for gæld og andre forpligtelser, udover for de aktier de har købt i virksomheden. Selskabets ledelse skal bestå af en direktion, på minimum én person, og en bestyrelse på minimum tre personer. Mens bestyrelsen i et aktieselskab står for den langsigtede ledelse, varetager direktionen den daglige ledelse af virksomheden. Ud fra selskabets regnskabsmateriale skal selskabets ledelse udarbejde en årsrapport, der skal godkendes på en årlig generalforsamling indsendes digitalt til Erhvervsstyrelsen.

Skatteudgifter forbundet med et aktieselskab

Når personer eller selskaber, der har aktier i virksomheden, får et udbytte skal der betales 27 % i udbytteskat. Hvis udbyttemodtagerne derimod er et moderselskab eller koncernselskab eller personen har et udbyttefrikort, skal der ikke betales udbytteskat. Læs mere om udbytteskat her.  Derudover skal aktieselskaber betale  22 % af overskuddet i selskabsskat efter selskabsskattereglerne. Læs mere om selskabsskat her. Hvis virksomheden sælger ydelser er det også lovpligtigt at blive registreret for moms. Læs mere om moms her.

Hvordan stifter man et aktieselskab?

På virk skal du stifte dit aktieselskab. Her skal du registrere din virksomhed og få et CVR-nummer.

Stift dit aktieselskab på virk

  • Når du klikker Start på linket skal du logge ind med dit NemID.
  • Derefter skal du godkende betingelserne og klikke fortsæt.
  • Vælg den ønskede virksomhedsform (aktieselskab) for at starte registreringen.
  • Når registreringen er godkendt vil du modtage en mail og du kan derefter fortsætte med bestilling af NemID, NemKonto og oprettelse af digital postkasse.
  • Når du skal stifte et aktieselskab kræver det b.la. vedtægter og et stiftelsesdokument, som med fordel bør være udarbejdet på forhånd.

Indberet stiftelser og ændringer på selskabsblanketten

Hvis du har ændringer i virksomheden, der ikke kan registreres på digital indberetning, når du registrerer din virksomhed, kan du bruge selskabsblanketten. Indberet på selskabsblanketten her.

Hvor meget koster det at stifte selskabet?

For aktieselskaber er der kapitalkrav på minimum 400.000 kr., hvilket vil sige at du kun kan stifte aktieselskab med en startkapital på 400.000 kr. eller derover. Derudover koster det 670 kr., når du skal registrere selskabet på virk.


Læs også